úterý 22. dubna 2008

Frakkur - Songs For The Little Boy


Jaro se nám dnes lehce přehouplo do podzimu, tak proč si trošku ještě nepřimrazit laptopovým chladem, vytvořeným frontální poruchou nad Islandem, jejíž kolísání teplot, tlaku a nálad s sebou přineslo „mlživé“ debutové album projektu Frakkur, pojmenované dle jedné z raných skladeb Songs For The Little Boy. Jedná se o neoficiální a nepotvrzenou zprávu, uvádějící navíc zmínku i o současně vydávané další nahrávce Toyboy, případně i třetí Pling Pong, pro mne zatím nedostupných.

Pseudonym Frakkur si zvolil v době odchodu Sigur Rós (jinak 19.8.2008 opět v Praze, tentokrát díky CharmMusic & Colours of Ostrava na HC Sparta - Výstaviště) od Fat Cat Records zpěvák a „smyčcový“ kytarista Jónsi Birgisson, reagující na tehdejší podpis založením souběžně se SR fungujícím duem Riceboy Sleeps, které tvoří se svým životním partnerem Alexem Somersem, jinak také grafickým designérem SR. Do současné doby zatím dali „jen“ nádhernou obrázkovou knihu (1000 ks), jejíž druhé vydání s poloviční cenou (15 £) se vloni dostalo i mimo Island, dvojici videoklipů ke skladbám All The Big Trees a Daniell In The Sea a trojici živých vystoupení (Reykjavík, Arkansas, Melbourne – International Arts Festival). Za zmínku rozhodně stojí také Alexovo Parachutes, chlubící se výtečným letošním 10“ splitem (Stereo Test Kit Records) s Band In Box (album This Fiction 9.6.2008), kam se Scottem zařadili skladby Your Stories a Tree Roots Turn To Forst.

Veřejnosti se Frakkur poprvé uklonil 1.května 2004 při oslavách pátých narozenin Kitchen Motors, na nosiči debutoval teprve před rokem v dubnu v remixové podobě na 12“ Seoul (Rumraket) kamarádek Amiina, skladbou Ammælisstrákur přispěl na kompilační Kitchen Motors Family Album – Fjölskyldualbúm Tilraunaeldhússins (12 Tónar) a právě k zítřejším třiatřicetinám si nadělil 41 minutové devítiskladbové album Songs For The Little Boy. Oproti zaručeným příjmům a doživotních rent v podobě SR, jejichž páté studiové album slepuje v NY anglický producent Mark „Flood“ Ellis, se (zatím) jedná o alternativní směr kontrující mainstreamu, stejně jako tomu bylo v počátcích jeho domovské kapely. Za pár let se už možná bude v tomto případě jednat o hudbu patřící Marešovi, či v lepším případě geniálně SR vyslovujícímu Krajčovi, ale nyní a tady nám zrakově hendikepovaný Jónsi (či kdosi jiný?) rozevírá úžasné a nekonečné dimenze plné kreativních fantazií.

Kátur afmæli Jónsi!

3 komentáře:

klarka řekl(a)...

jestli jsi jeste nenasel tak odkaz na toyboy: http://www.mediafire.com/?iswd1xnw59j

klarka řekl(a)...

a jeste pling pong: http://www.mediafire.com/download.php?ggziyzjnn1z

Jürgen DDR řekl(a)...

klarka,
dodatečně děkuji a eponymní debutové album Riceboy Sleeps vyjde snad v polovině července, pravděpodobně u Parlophone a bude obsahovat skladby:
- Happiness
- Atlas Song
- Indian Summer
- Stokkseyri
- Boy 1904
- All The Big Trees
- Daniell In The Sea
- Howl
- Sleeping Giant