sobota 12. dubna 2008

The Whip - X Marks Destination (Southern Friend Records)


Dva roky po rozpadu oldhamské indie-disco party Nylon Pylon a jejich dvou singlech u London Records (Pushin, Foot In Mouth), vymodelovali v roce 2005 Bruce Carter (kyt., zp.) a Danny Saviles (syntíky) v nedalekém Manchesteru dle vzoru The Faint, LCD Soudsystem, Soulwax a především „domácích“ New Order projekt The Whip. Kapelu doplnili basista Nathan Sudders s Fionou Daniel (Lil Fee) na bicí a už v únoru 2006 se mohli pochlubit prvním 7“ Frustration plus remixem v nákladu 500 kusů na labelu Kids. Zhruba po dvou měsících na promo CD-R a jako 12“ u Lavolta Records se objevila novinka Trash, na kterou navázal až po roce u pařížských modelů Kitsuné další 12“ Diverbomb ve čtyřech verzích. Ve stejné době se The Whip upsali Southern Friend Records, jehož vlastníkem je Norman Cook (Fatboy Slim), kde vyšly opět ve čtyřech podobách singly Muzzle No1 a na konci roku a zároveň britského turné Sister Siam.
Letošní rok odstartovali The Whip znovuvydáním totálního hitu roku 2008 Trash, který mimochodem jako CD, tentokrát v pěti úpravách, obdržíte zdarma při nákupu (Townsend Records) jejich debutového alba X Marks Destination z konce března. Na desce najdete deset kousků (51 minut) včetně všech pěti singlů, původní Throw It In The Fire zkrácenou na Fire, dle mého další singl, sice trošku duranovskou Save My Soul, hodně moc vzpomínání na společnou tvorbu Sumnera a Hooka a navíc bonusové DVD se čtyřicetiminutovým koncertním záznamem, pořízeným začátkem února v univerzitní Academy 3 v Manchesteru.
The Whip určitě nechtějí spasit hudební scénu, ale jejich X Marks Destination (produkce Jim Abbiss – Arctic Monkeys, Kasabian, Ladytron) považuji prozatím vedle These New Puritans a Foals za nejzajímavější letošní počiny na indie-electro-dance parketu. A jak „mi“ mazaná a jinak výborná Lil prozradila, 21. června se májí ukázat někde v Praze. Kde a zda za tím budou stát třeba Recyclit, ví asi jen Ian Curtis (lepší než Ian Tleskač), ale po Dead Kids se tak aspoň mohou opět trošku provětrat naše kluby.

Žádné komentáře: