středa 7. května 2008

Brael / Tokyo Bloodworm - Living Language (Moteer)


Living Language je výsledek téměř roční vzájemné spolupráce dvou amerických projektů, jehož vydání se díky raným CD-R dostalo do rukou manchesterského vydavatelství Moteer, kde majitelé Andrew Johnson a Graig Taterall aka The Remote Viewer obdarovali každého z prvních 150 zájemců bonusovým 3“ CD se svými čtyřmi remixy.

Joachim Hero a Steve Dannemiller, inspirováni Skinny Puppy začínali s elektronikou někdy před deseti lety, dle vlastních představ upravili jejich Love a společně s bubeníkem Matt Stouppem založili po vzoru The Smashing Pumpkins a Radiohead kapelu Mostly Harmles. Na základě těchto pokusů nakonec vznikají elekro-akustičtí Brael, doma v New Haven navíc aktuálně zakládají utajený rockový kvintet The North Shore Troubadors a od včerejška do konce května se lze na stránkách Brael přesvědčit o další z mnoha „akčních“ verzí Nude (Radiohead) v Gathering Gales mixu (Steve Dannemiller).

Druhým článkem na nádherném čtyřicetiminutovém albu Living Language, nesoucím se na křehce ledovém odrazu Sigur Rós, The Cranes a The Remote Viewer jsou arizonští Tokyo Bloodworm, které si v roce 2004 vymysleli Andrew Sanchez a Ryan Keane. 1 st Album (Lost Tribe Sound) ovlivněné východní a japonskou hudbou, míchající folk s elektronikou (Animal Collective, Múm), vyšlo krátce před příchodem třetího člena Phila Shiozakiho na jaře 2006. V listopadu vydavatelství Moodgadget příchází s kompilací The Rorschach Suite, kde se objevují skladby Found Memories Of Nature a Flypaperairplane (Brael) a o rok později na Expanse At Low Levels ještě Still Passage.

Pomaličku se linoucí a uklidňující album Living Language obohatila svým kouzelným hlasem hned v úvodní devítiminutové skladbě Saturn Shine Stephanie Flood, Jared Saltiel (& the Dirty Birds) se zde ujal vibrafonu a asi největší hitovku Seed si dal sám Steve Dannemiller.

Excelentní spolupráce s excelentním vysvědčením.

Žádné komentáře: