pondělí 12. května 2008

The Declining Winter - Goodbye Minnesota (Rusted Rail)


Přesně tak jak vloni v říjnu Richard V. Adams u příležitosti vydání své první nahrávky The Future Sound of Hip Hop parts 1 and 2 (Misplaced Music) jako The Declining Winter sliboval, přichází dnes po lednových Moteer Remixech (Mobeer) s debutovým albem Goodbye Minnesota na irském labelu Rusted Rail. A pokud jste nezaspali a využili v dubnu vypsané nabídky (100 ks), tak se asi radujete i z orazítkované pohlednice a malé placičky.

Goodbye Minnesota obsahuje včetně sedmipalcových Yorkcitythree a We Used To Read Books jedenáct magicky melancholických skladeb, proplétajících akustické nástroje s až podivnými elektronickými zvuky ve folk-post-rockovém uvolněně pomalém tempu, s nepatrným echem hip-hopu.

S úvodní Summer Turns To Hurt a druhým z bratrů Christopherem vzpomenete „domácí“ Hood, ze kterých pocházejí i další hosté na albu. Jednou z nich je v Oh God C’mon vokalistka Nicola Hodgkinson, členka tehdejších Boyracer a Empress, spolupracující např. s Part Timer, Braker, či The Remote Viewer a dalším, tak trochu nepřímým, je John Clyde – Evans, jehož skladbu Letter z dvacet let starého alba For ht/rp/j&s (Fisheye) nasamplovali do předposlední Hey, Nick Heyward. Nepřeslechnutelná není ani v závěrečné a současně titulní skladbě violistka Sarah Kemp.

The Declining Winter dostál svých slov a navíc nezklamal. Natočil(i) kouzelné album, podávané jak jinak než v recyklovaném obalu s nalepenou fotografií Sary Adams a obalem uvnitř, na němž se podílel Richard a Craig Tattersall, natáčeném v Avenue Hill a Idlemoor Studios. V současné době se The Declining Winter pohybují na koncertních pódiích jako pětičlenná kapela po boku belgických Stars Of The Lid (Kranky). A to je přece známka kvality jako hrom. Co říkáte(?).

Žádné komentáře: