úterý 27. května 2008

No Age & Health (live) - Vienna 26.5.2008 (Arena - small hall)



Starší vlevo v kapacitně větší a vyprodané hale, na straně druhé, mladší, v počtu sotva padesáti tváří, ale s polovičním vstupným. Tak včera vypadala situace ve vídeňské Areně, kam přijeli představit svá aktuální alba pětadvacetiletí Dinosaur Jr z Massachusetts, michiganští mladíčci Awesome Color a noise-punk-experimentální dvojice Health a No Age, zastupující losangelský undergroundový klubu The Smell. Pepu Donalda Mascise, připomínajícího spíše dědu Vševěda s igelitkou na nákupech v Polsku, než rockou legendu 90. let, jsem zahlédl pouze před areálem, čímž naznačuji minimální výjimky z úvodní věty.

Krátce po půl desáté obsadilo 22 m² pódia v malé hale hyperenergické kvarteto Health, tvořené bubeníkem a kytarovou trojicí využívající dalších dvou bubnů, kláves a šílených vokálů ztrácejících se v nekonečné směsi zpětných vazeb. Z třicetiminutového eponymního loňského alba odehráli celou půlhodinku, po které zůstalo užaslým divákům následkem vzdušného přetlaku totálně strnulé orální svalstvo. Ujíždíte-li na remixech, doporučuji si sehnat přímo od výrobce (Lovepump United) čerstvé album Disco, kde naleznete i výtečné zpracování skladby Crimewave od Crystal Castles.

Druhé části téměř domácí atmosféry večera se ujali zpívající bubeník Dean Spunt a kytarista Randy Randall, jejichž No Age vystoupení působilo oproti předkapele velice vyklidněně…..no, vyklidněně. Letošní Nouns (Sub Pop) brutálně ořezané až na kost, zastoupené většinou skladeb téměř hodinového setu. Byla připomenuta všechna vinylová EP zaznamenaná na loňské Weirdo Rippers (Fat Cat Records), chyběla It’s Oh So Quiet od Björk a během Eraser si Randy zahrál v davečku, kde skončil i s první ze dvou přídavkových Everybody’s Down, která v úvodu zvedla od bicích i Deana ke druhému mikrofonu.

Bombě, demolující v pondělí vše tradiční v bezirku 3 svítá s plánovanovanou podzimní šňůrou naděje, že se v Praze tentokrát pánové nezastaví (snad díky A.M. 180 Collective) jen na veganským papu. Máte se na co těšit!

Žádné komentáře: