pondělí 28. května 2007

FREE DIM FEST 2007

O uplynulém víkendu proběhl na dvorku táborského Café Baru Sedm dvoudenní Free Dim Festival, pořádaný místním sdružením Free Dimension, jenž má na svědomí i nahrávky kapel Deverova Chyba, C, Waawe, Sabot a Pavilon M2. Páteční podvečer jsem vynechal, zato sobota to rozhodně vynahradila. Každá z kapel si vystřihla zhruba čtyřicetiminutový set a bylo se na co koukat a hlavně poslouchat.
První se pod malým přístřeškem ukázala v pět odpoledne pražská HC/noise trojice Fletch!, která po čtyři roky starém demu (spíše živák) a debutu Jemně (Studio 3bees) z roku 2005, podepsala smlouvu u Silver Rocket! Když začátek, tak pořádný nářez! Do puntíku splněno plus přídavek.
Další celá hodina uvítala další návštěvu z Prahy, tentokrát hochy, co tvrdí že hrají emo-punk a říkají si Goro, dle kdysi ubrečeného japonského seriálu, kde hlavní roli vytvořil čtyřnohý miláček. V roce 2004 vydali demo a o rok starší desku Who Cup Of Molten Lava Are We? prodávali za dvacku včetně placky. Je to první CD, které si tam koupil Masťa a jaké to muselo být strašné překvapení, že se nejednalo o placku Rumu, si asi dovedete představit, co? Goro předvedli lepší výkon, než před dvěma lety jako předkapela The Prostitutes ve Strakonicích a dokonce si prý dobře vedli i minulý týden na Sedmičce s 31Knots. Je tak dál... A jedeme dál.
První zahraniční host přijel z Lipska a dovezl hodně dobrý post-rock s ukrytou elektronikou v kompjůtru, ovládanou bubeníkem a nové album. Kapela se jmenuje Diario a po deskách Same a Tempo představila loňské Thing In The Mirror Appear Closer Than They Are (VelocitySounds Records). Naprosto úžasných 45 minut ve mě nechalo nejsilnější zářez, jaký jsem ten večer v Táboře zažil. Trojka (ta i ta) je skvělá!!
Ze západu přijela i další partička a to ašský kvartet Esgmeq se svým punk'n'rollem a přibalenou asi tak celkovou osmičkou v krvi. České texty vyvolaly u přítomných asi největšího úsměvu a zábavy a musím uznat, že takové Co se to tu kurva děje, Slast, Na dně, Nenávidím Tě a Česká píseň jsou hitovky jako Ostrava. Kam se hrabou Kabáti. Nééé!! Takhle se to nedá srovnávat. Esgmeq jsou v nejvyšší. Eurosongové by jim tak mohli platit maximálně útraty, které jak jsem se přesvědčil, nejsou asi nijak malé. No co, klukům chutí, ale zároveň i s chutí hrají a hrají moc dobře. Tím se trošku omlouvám, ale bral jsem to jako prdku. Jasný!!?
Po desetipalcích Devil's Servant (2000) a Behave Yourself (2003) jim Ondřej Ježek připravil desku Esgmeq, kterou letos vyprdli klucí ze Silver Rocket. To, že jim to fakt šlape a rozrůstá se i jejich fanouškovská základna, dokázali i někteří občané, kteří si sami odzpívali u mikrofonu některé songy. Zábavná kapela!
Na závěr vystoupili asi nejočekávanější "hvězdy" Dÿse z Karl-Marx-Stadtu, dnes Chemnitzu. Duo chlapců, co vypadaj, že v osm už měli být doma, tvoří kytarista Andre z kapely Volt a bubeník Jari z jenských Rodeo Queen. Červeno-bílá kombinace (červené tričko, bělavá košile - vše 1/2) a složení ala The White Stripes, mají k tomuto srovnání společné jen tyto dva prvky. Divoký nářez spojený řevem obou protagonistů a proložený rozhlasovým vysíláním, zničil svou smrští vše živé, co stálo poblíž. Proti té energii prostě nebylo obrany. Na konci dubna hráli na Strahově a myslím, že ta nová protihluková opatření musela lehnout popelem. Šílené!!
Dÿse (dříve Düse) po třech sedmipalcích letos vydali stejnojmennou prvotinu na Exile On Mainstream Records, v jejichž katalogu se můžeme setkat se zmiňovanými Volt, nebo Ostinato.
Těsně před desátou bylo ze strany hudebníků a pořadatelů poděkováno za návštěvu a s příslibem budoucího, již sedmého ročníku i na shledanou. Já mohu zase poděkovat všem učinkujícím za skvělá vystoupení a pořadatelům za to, že dělaj to, co dělaj, protože za pár kaček dostanete hodně muziky a parádní nálady mezi příjemnými lidmi. Příští rok bych rád Free Dim Fest 2008 navštívil znovu. Tak Pa.

Žádné komentáře: