středa 23. května 2007

THE TWILIGHT SAD - FOURTEEN AUTUMNS AND FIFTEEN WINTERS

Debutové album Fourteen Autumns And Fifteen Winters s devíti, resp. desíti skladbami čtveřice z Glasgowa, se na světlo světa dostalo za pomoci Fat Cat Records sice už před dvěma týdny, ale v těchto dnech, pokud si na stránkách zmíněného vydavatelství CD, či LP objednáte, získáte jako bonus sampler s devatenácti letošními novinkami u tlusté kočky. Můžete se těšit na mé oblíbence No Age, Our Brother The Native, Amandine, Múm, či düsseldorfského skladatele Volkera Bertelmanna aka Hauschka.
Fourteen Autumns And Fifteen Winters se natáčelo v glasgowských studiích Chem19 a CaVa a kromě kapely se na produkci podílel Peter Catis, známý ze spolupráce s Interpol a Mercury Rev. Deska plná emocí, samplů, kytar a bicích se vrací na začátek devadesátých let, kdy ještě před "válkou" Blur s Oasis stály na vrcholu kapely Adorable, nebo Ride, jejichž odér je z nahrávky cítit.. Jinak moc krásná a pohodovější doba, než dnešní přeuspěchanej svět. Žádný hudební převrat na desce neobjevíte, za to vás deska odmění příjemným a ulidňujícím posloucháním neufňukané muziky.
The Twilight Sad vznikli na konci roku 2003 spíše jako folkové tělísko, ale za spolupráce se skladatelem Maxem Richterem na The Twilight Sad EP (listopad 2006) se dostali tam, jak je můžeme slyšet dnes. Pětiskladbové EP bylo určeno pro americký trh a kromě úvodní But When She Left, Gone Was The Glow a závěrečné Three Seconds Of Dead Air najdete zbytek na debutovém albu. První 7" That Summer, At Home I Had Become The The Invisible Boy ze začátku dubna obsahuje na béčku Watching That Chair Painted Yellow, kterou nahráli jako desátou na limitku debutového Fourteen Autumns And Fifteen Winters.
Do ne snad daleké budoucnosti se uvažuje o druhém singlu And She Would Darken The Memory (7").
James Graham - zpěv
Andy MacFarlane - kyt., akordeon
Graig Orzel - basa
Mark Devine - bicí

Žádné komentáře: