sobota 19. května 2007

CONTROL - Anton Corbijn

Včera měl světovou (před)premiéru na 60. ročníku festivalu v Cannes (Director's Fortnight) filmový debut Control, známého fotografa a režiséra Antona Corbijna (Depeche Mode, U2,..), jinak i oddaného fanouška níže zmíněné kapely, pro kterou posmrtně natočil video Atmosphere, nacházející se na kompilaci Still.
Dramatický biografický příběh o životě a předčasné smrti zpěváka a ústřední postavy manchesterské post-punkové kapely Joy Division, způsobil na přehlídce nečekanou senzaci. Iana Kevina Curtise ve filmu ztvárnil sedadvacetiletý zpěvák 10,000 Things Sam Rilex a jeho manželku Deborah si vystřihla Samantha Morton, známá ze snímku Minority Report. Roly Tonyho Wilsona, který je se skutečnou ženou Curtise koproducentem filmu a jinak i zakladatelem Factory Records, vytvořil Graig Parkinson a třeba Petera Hooka vám představí svým umem Joe Anderson.
Scénář dopsal dle knižní předlohy Touching From A Distance (Deborah Curtis) před dvěma lety Matt Greenhalgh a producenti Orian Williams, Todd Eckert (oba Los Angeles) a Anton Corbijn začali shánět peníze, které paradoxně v Británii nezískali a tak polovinu rozpočtu ze 4,5 miliónu EUR si nakonec Corbijn zaplatil z vlastních prostředků a od EU obdržel díky Em Media miloučkých 250 tisíc liber. Natáčení začalo vloni počátkem června a během sedmi týdnů se filmaři stačili navštívit kromě několika evropských míst i Nottingham, Manchester a Macclesfield, kde na Barton street Curtis žil a 18.5.1980, v předvečer první americké šňůry, i zemřel. Asi si tu šňůru vysvětlil jinak, než ostatní..
Soundtrack k filmu dostal název Out Of Control a naleznete na něm taková jména, jako New Order, Sex Pistols, Iggy Pop, The Buzzcocks, Lou Reed, U2, The Cure, Bauhaus, The Creatures, David Bowie, Depeche Mode a The Killers, kteří "udělali" Shadowplay.
Premiéra Control je naplánována na 26. září do Francie, následuje 4. října Holandsko a pak snad i, když Ian dovolí, ČR. Doufejme, protože tento dvouhodinový černobílý poklad už teď ve mě vyvolává něco, co jsem si z kina domů už dlouho neodnesl.

Žádné komentáře: