sobota 26. května 2007

DIGITALISM - IDEALISM (debut album)

Včera jsem se zmiňoval o některých jménech, která se letos objeví na FM4 Frequency Festivalu. Jedním z nich je i dvojice Digitalism z Hamburgu, vydávající na francouzkém (částečně i japonském) labelu Kitsuné. Vydavatelství zaměřující se na elektronickou hudbu funguje zhruba pět let a najdete zde převážně 12" EP jmen jako Klaxons, Electro House Disco, Hot Chip, Tom Vek, Bloc Party a další.
Prvním dlouhohrajícím debutem se stali Hot Chip se svým Coming On Strong a prozatím posledním (a teprve druhým) albem se zapisují u Kitsuné právě Digitalism. V Japonsku se deska Idealism již objevila a oproti Americe a Evropě (za podpory Virgin/EMI - asi zase cítí prachy), kde se začne snad prodávat za týden, je k patnácti skladbám přidáno dalších sedm. Najdeme zde všechna EP Idealistic, Zdarlight (20 tisíc prodaných 12"), Digitalism In Cairo (upravená Fire In Cario od The Cure), Jupiter Room a Pogo z tohoto týdne.
Digitalism tvoří Ismail Tuefekc a Jens Moelle, který vystupuje také pod názvem Palermo Disco Machine a vydal na Kitsuné i své debutové EP. Dvojice funguje od roku 2004 a může se dokonce pochlubit i docela podařenými remixy pro The Futureheads (pořád se směju tomu feelingu, jak kdosi o nich loni psal a kapela na festival ani nedorazila...), Daft Punk, Cut Copy, či Depeche Mode.
Album Idealism si myslím že vžene trochu svěžího vzduchu do přeceňované a trošku už i nudné tzv. electroclashové (nebo new rave?) disco-rock-housové a já nevím jaké ještě, scény. Pokud nechce někdo čekat na srpnový festival v Rakousku, může naše sousedy navštívit už 9. června, kdy ve vídeňském Flexu zahrají společně s Crazy Sonic & Fauna za 10 EUR, nebo o týden později zajet na Sonar Festivalu do Barcelony. Už návštěva tohoto místa svědčí o vyšší kvalitě, než nám je nabízena ostatními představiteli sezonních uskupení.

Žádné komentáře: