úterý 12. června 2007

DYŠKANTI

Na budějovické PFDJ vyučuje hudební teorii a dějiny hudby a téměř před čtvrt stoletím založil vokální soubor Dyškanti. Mluvím (píší) o Martinu Horynovi, díky jehož objevování se nám nabízí možnost hlubšího pochopení zvláštností hudby, kterou nám tu zanechali naši předci.
Soubor, ve kterém se vystřídala již řada skutečných hudebníků, ale i studentů, se ve svých počátcích představoval v monotématických programech (Hudba v Č. Krumlově v 16. století, Česká řeč v hudbě renesance a baroka) a později vlastní vícehlasé pojetí skladeb bylo zaznamenáno na audio kazetách (Rosa). V roce 1995 se podařilo realizovat Českou televizí snímek Hudba pětilisté růže a pořad věnovaný hudební tvorbě Michaela Mayera.
Kromě čtyřleté pauzy ve druhé polovině 90. let, si Dyškanti stále drží svoje vyjímečné postavení na jednom z mnoha zájmových okrajů nádherné a zajímavé hudby. Budete-li mít zájem se s jejich tvorbou seznámit, využijte příležitosti již tento čtvrtek 14. června v "naší" hlubocké Alšově jihočeské galerii.
Na koncertě zazní Hudba renesance a baroka v Čechách (Moneta z českého repertoáru) a druhá část Z českého písňového repertoáru 17. století. A to vše v prostředí retrospektivní výstavy díla Zdeňka Berana.

Žádné komentáře: