neděle 24. června 2007

MORDANT MUSIC - CARRION SQUARED

Mordant Music je hudebním vydavatelstvím projektu Mordant Music, londýnské dvojice Baron Mordant a Admiral Greyscale, jinými slovy, ex-člen Portion Control Ian Hicks (DJ Hixxy) z Porthmounthu a Gary Mills. Tyhle dvě třicítky před pěti lety vydali svůj první 7" Band With You / Shot Away a od té doby stihli do oficiálního debutového alba ještě singl Dark Side Of The Autobahn (7"), Petri Dish (3"CD-mini album), Filthy Danceheng EP (12"), Stalker (7"), The Tower (Parts 1-8), a Fallen Faces (7").
Rok starý Dead Air v tisíci kopiích a samolepkou zaujme nejen svou stopáží (66 minut 6 vteřin) a dvaceti skladbami, míchajícími hudbu z televizního vysílání 90. let se sedmdesátkovými, ale i velice kladným přijetím od profesionálních pisálků z The Sunday Times, PlanB a Wire. Následoval 10" I Want To Eat You / Hummdrumm v listopadu 2006 a před týdnem mě potěšili Mordant Music hned dvakrát. Ve stejný den jim totiž vyšly dvě "odlišná" alba. Zatímco The Tower - Parts 8-18 je pokračováním dva roky staré smrtonosné avantgardy, Carrion Squared je abstraktní TV elektronika v industriálně kaleidoskopickém obalu. Experimentálně pojatých čtyřicet skladeb "bez konce", pohybujících se od 22 do 154 vteřin, ukazuje možná jeden z budoucích hudebních postupů, nejen elektronické hudby. Snad proto je odmítlo "klasické" vydavatelství Boosey & Hawkes.
Carrion Squared si pouštím už poněkolikáté a kouzlo, ukryté v tomto digipacku, mi zcela odstranilo prvotní pocit "chybějícího vyvrcholení" jednotlivých skladeb. Prostě, kouzelná a velice příjemná nahrávka, ke které se bude v dalších letech ještě hodně lidí vracet.

Žádné komentáře: