sobota 24. března 2007

AMIINA - KURR

Moje dlouhé očekávání vystřídala ve čtvrtek veliká radost, to když se objevil balíček od Sandbag, ve kterém na mě nemohlo čekat nic jiného, než pozdrav od čtveřice dámiček (Sólrún, María, Edda, Hildur), říkajících si Amiina.
V 90. letech společně studovaly něco jako AMU ale v Reykjavíku, hrávaly vždy jen pro pár přátel a protože se na Islandu všichni znají, začali jejich hudebního šarmu využívat i Sigur Rós. Na sklonku roku 2005 natočily za vlastní čtyřskladbové AnimaminA EP, které v květnu vychází v USA na značce The Worker's Institute a podnikají společné turné se Sigur Rós.
The Worker's Institute lisují v listopadu 2006 druhý (třískladbový) singl Seoul a dánský label Rumraket slibuje reedici rozšířenou o Frakkur remix. To se zatím nenaplnilo, za to tento týden je na tom našem divném světě nádherné a okouzlující debutové album Kurr (Blákjár Records), které se přesně hodí jako soundtrack k dnešnímu propršenému odpoledni. Proč divném? Po poslechu alba pochopíte, kde krásu hledat. Už jen atypický formát tvrdého papírového obalu, na kterám štrikují čtyři grácie tak obrovskou šálu, jako je jejich hudba.
Za týden můžete jejich (Edda, Hildur) violy slyšet na pětiskladbovém mini albu Under Gian Trees dánské kapely Efterklang (Rumraket / The Leaf Label). Jinak u druhého zmiňovaného labelu mají zázemí i Triosk z Austrálie, kteří 10.4.2007 dorazí do Prahy (Palác Akropolis)!!!

Žádné komentáře: