pátek 30. března 2007

PRAVIDLA LŽI - FEBIOFEST

Vekou radost mi dnes udělala porota pražské části Febiofestu přidělením Kristiána za nejlepší hraný film roku 2006, snímku Pravidla lži. Snad neprávem opomíjené drama, převážně dokumentaristy Roberta Sedláčka, jsem považoval vedle Krásky v nesnázích Ondřeje Trojana za dvě nejzajímavější loňské práce českých tvůrců. Z Českého lva si Pravidla lži odnesly cenu za nejlepší scénář (Robert Sedláček), ale druhou nominaci za hlavní mužský herecký výkon (Jiří Langmajer) nevybojovaly. Hlavně že pan Menzel ....(asi spíše za zásluhy, že?).
Syrový a drsný příběh, občas i s prvky humoru a ironie vypovídá o dobrovolné roční léčbě drogově závislých pacientů v komunitě organizace Sananim v jihočeských Němčicích. Chtěl bych upřednostit některé herce, ale v tomto případě by to bylo asi nefér, protože film drží neskutečně silně pohromadě, jako parta na život a na smrt. Ale kdo mě fakt dostal, tak to byl Igor Chmela jako Tom, Jan Budař (Filip), Jaromír Dulava (Ruda), Jaroslav Plesl (šachista), Petra Jungmanová (Jolana),....NE NE NE. Všichni byli vynikající a všem moc děkuji za hodně dobrý film, především Robertu Sedláčkovi za scénář a režii.
Psychologické drama Pravidla lži by mělo vidět co nejvíce in frutařů a podobných se vším možným experimentujících existencí, kde může nastat závislost.

Žádné komentáře: