úterý 27. března 2007

Životy těch druhých

Dnes se podělím o včerejší mrazivý zážitek z filmu Životy těch druhých, odhalující praktiky tajné policie Stasi v bývalém Východním Německu. O to strašnější je pocit, že v naší státní správě stále pracují příslušníci StB. Je to neuvěřitelné, ale třeba i u policie, která má chránit občany. Před kým? Jako za totality? Brrrrrr.
Das leben der anderen je originální název německého, 140 minut dlouhého debutu mladého režiséra, který s filmem kandidoval na Oscara, získal 7 cen Lola a stal se Evropským filmem roku 2006.
Za tím vším se ukrývá teprve čtyřiatřicetiletý Florian Heckel-Donnersmerck. Ve svém snímku popisuje boj proti "nebezpečným" umělcům, jako jsou spisovatelé, dramatici a hudebníci, kteří chtějí říci skutečnou pravdu, ale tato snaha je přivádí na okraj společnosti, do vězení a nezřídka i k sebevraždám. Ty byly určitou dobu v NDR utajovány a staly se částečně i námětem pro tento syrový film. Nechci více prozrazovat děj, protože kdo chce info, určitě si ho někde najde. Chci jen upozornit na silný dramatický příběh z doby nedávné a určitě stojí za návštěvu kina.
V hlavních rolích se představí Ulrich Mühe (kpt. Wiesler - Stasi), Sebastian Koch (spisovatel a dramatik George Dreyman) a Martina Gedeck (herečka Christina-Marie Sieland). Hudbu napsal Gabriel Yared a nahrána byla Pražským symfonickým orchestrem.
Před rokem 1989 bylo v NDR 100 000 příslušníků Stasi a 200 000 konfidentů. Podobné zrůdnosti se prováděly ve všech "vyspělých" zemích spojených se všemocným Sovětským svazem, tedy i u nás. Doufejme že je to již minulost a minulostí provždy zůstane.
Zítra raději zase o hudbě.

Žádné komentáře: