pondělí 12. listopadu 2007

Dan Deacon - Spiderman Of The Rings in Bordo

Dan Deacon. Vypadá jako prodavač těch nejmastnějších a nejpřipálenějších buřtů na světě, co nedokončil mat-fyz, pohybuje se na poli "dětské" elektronické hudby, je mu 26, nemá patku ani pejzy, moc často se neholí, takže vlastně není v dnešní době "in" a přitom jej pozvali v rámci Recyclit Night na 11. prosince do pražského klubu Bordo. Čím to? Snad tím, že více než o image jde o vlastní a zároveň tedy i o originální hudební pohled na destruktivní svět, obklopující každou živou bytost na této planetě, z nichž většina si to neuvědomuje. V zásadě jsem proti zhovadilostem typu Palác Paládium atd., ale zase v zimě je kde se ohřát a dobře se "pobavit" a dát si třeba třetinku plzně za pětasedmdesát, i když z nákupu ji mají za osmnáct.
Deacon, ovlivněný Devo a Talking Heads, navštěvoval Státní univerzitu v NY, kde se ve stejné době pohybovali i coutry-punkeři O´Death, brouzadající v současné době kolem ČR, působil v kapele Rated R, stal se vyhledávanou postavičkou na baltimorské hudební scéně a svoje první 40 minutové EP Green Cobra Is Awesome Verses The Sun dal dohromady v roce 2003. Přeskočím-li následující 4 tituly, dostávám se k výbornému pětiskladbovému EP Twacky Cats (Comfort Stand Recordings 2004), kde mě při každém poslechu totálně dostane úchylná Ohio (demonstration version). Vloni o letních prázdninách vyšlo dvacetimunutové EP Acorn Master (Psych-O-Path Records) se šesti kousky a doposud pro mě nejlepší nahrávkou je letošní květnové CD Spiderman Of The Rings na značce Carpark Records, kde vydával např. Miguel Trost Depedro, známý spíše jako Kid 606. O vinylovou podobu se postaralo vydavatelství WildfireWildfire, které po okamžitém vyprodání 500 kopií bylo donuceno k dolisování další tisícovky této zajímavé elektronické nahrávky, která zraje jako víno.
V Bordu Dan Deacon vystoupí se stejně početnými sestavami Acustic Terrorist (Brno) a Noisy Pig z Berlína a začátek je stanoven na devátou večerní (190 kč).

O´Death - O´Death (2004)
- Head Home (Ernest Jenning Records/City Slang 2007)

Žádné komentáře: