sobota 10. listopadu 2007

DEERHUTER - FAMU FEST 2007

Ve čtvrtek začal v divadle Archa další ročník Famufestu, jehož se jako každoročně zhostil nový studentský organizační tým, který ve zhruba "dvojitém" půlhodinovém úvodním slovu představil porotu a statutární ceny v podání obživlých pohlednic, z nichž nejvíce asi zaujala Kaplického chobotnice v kategorii Nejlepší nerealizovaný scénář.
Prvním promítaným snímkem ve velkém sále se stal absolventský film Ztracená dovolenáLucie Králové, za který již získala Křišťálový glóbus na MFF v Karlových Varech a nominace na festivaly 100% Europeo a TEMPO.
84 minutová dokumentárně detektivní úvaha vznikla na základě nalezeného kufru, obsahujícího igelitovou tašku s 22 fotografickými negativy, které ve Švédsku nalezl jistý Láďa Jelínek a předal je paní režisérce. Originálním nápadem tak vzniká detektivní (ne)jednotka, která dle fotografií pátrá za marné pomoci skrytých i neskrytých sinologů, senzibilů, policie a médií po šesti Asiatech, zachycených na celuloidu. Jak tato cesta, která dovedla filmový štáb až do Číny dopadla, si zatím nechám pro sebe.
Po projekci následovala asi hodinová přestávka, během které se ze sálu odstranily židle a prostor se připravil na vystoupení americké pětice (opět i když ne oficiálně Colin Mee) Deerhunter z Atlanty.
Koncert začal pro pořadatele docela nečekaně, protože až během intra začali vpouštět návštěvníky do sálu, kde si snad každý našel to své místo až s počátečními tóny skladby následující. Vystoupení o jednom návratu se dvěma přídavky trvající 75 minut se vznášelo ve zpomaleném ale o to hustším a stlačenějším prostoru, jakoby izolovaného od docela chladného obecenstva, které asi čekalo to, co Praha nikdy nezažila. Hmmm, pro ty kteří jsou po těchto zážitcích hladoví a čekají cosi nevídaného a neuvěřitelného, doporučuji sledovat dnes odpoledne obsazení našeho hlavního města neonacisty. NEUVĚŘITELNÉ a VARUJÍCÍ!!! V roce 1939 bylo venku podobně odporně a hnusně, jako dneska.
Kapela Deerhunter v čele se zpěvákem a silným kuřákem B.J. Coxem předvedla skvělý výkon, který nejen posluchače pohybujícího se v kytarovkách z přelomu osmdesátek a současného hudebního dění, nemohl zklamat. Prej to bylo málo noise, podotkl nedaleko jeden stojící. Ale jděte…. Za dobrovolných 100 kč jsem si takhle už dlouho neužil. A to nedělám do myslivosti.

Žádné komentáře: