středa 14. listopadu 2007

SIGUR RÓS - HEIMA, HVARF/HEIM

Sigur Rós jsem zaregistroval až v době koketování s Fat Cat a jejich dvěma kočičími EP Svefn-g-englar, Ný Batterí a od té doby mě už nic víc nezajímalo, než jak jejich anglickej debut dostat do ruky. A navíc když jsem věděl, že těch 300 tisíc Islanďanů se s ní už mazlí skoro rok …. Očekávání přišlo koncem prázdnin 2000 a já s Jane odrbáni cestovkou vystoupili na Florenci a jako dva váleční hrdinové drželi nad hlavou Ágaetis Byrjun. Tento zázrak střídal na jaře 2001 zázrak druhý, díky kterému se kapela představila našemu publiku v Paláci Akropolis a který s námi absolvovala i Mila Rice……………..a léta běží………….a je tu jako nic 5. listopad 2007, přinášející všem milovníkům skandinávské kinematografie a nadpozemské hudby zázrak třetí - Heima (2dvd). Filmový dokument o kapele Sigur Rós (plus Amiina), která se po loňském Takk turné rozhodla uspořádat doma na Islandu předem neohlášená vystoupení, natočil kanadský režisér, scénárista a animátor Dean DeBlois, za nemalé pomoci Denniho Karlssona. A protože je Island nádhernější než nádherný a lehnout si tam venku můžete kam chcete, přiblížili svojí tvorbu různým komunitám v pokladově krásné krajině tohoto vyjímečného ostrova. To vše bez vstupného.
První disk sice obsahuje záznamy, které na dvojce nenajdete, ale jinak se jedná o zkrácenou verzi druhého dvd, kde mě totálně dostala titulní novinka Heima. Osobně doporučuji si pořídit limitovanou verzi se 116 stránkovým fotoalbem v nádherném knižním boxu, kde najdete na výborném papíru 107 fantastických fotografií tohoto originálně pojatého hudebního dokumentu.
Ve stejný den jako Heima vyšlo 2CD Hvarf / Heim , obsahujíci 6 live songů, 5 nových akustických podob starších skladeb, mezi nimiž nalezneme říjnový 7" Starálfur / Hljömalind (známá jako Rokklagid - The Rock Song). Remtalové sice remtají, ale já považuji nahrávku za stejně kvalitní jako alba ( ) a Takk.
Pokud máte v neděli 18.11. namířeno do Akropole na Ralph Myerz & The Jack Heren Band, tak si přivstaňte, protože od šesti večer bude první dvd o délce 97 minut promítáno pro cca 200 lidí.
Stejně jako Jónsi zakončuje film vtipem, i já přidám na závěr jeden úsměv z dnešního tisku. Oni to hoši mysleli asi upřímně ….
Josef Vojtek + Richard Krajčo + autor článku Pavel P. Novotný:
Album se pomalu mění z klasického produktu spíše na reklamní nosič propagující kapelu a její koncerty. Jedinou cestou, jak přežít, je koncertovat a zároveň se přizpůsobovat novým poměrům. Navíc lístek na koncert si nikdo nevypálí.
Tomáš Filip (ředitel české pobočky Universal Music):
Radiohead si chtěli se svým albem In Rainbows udělat reklamu zadarmo a to se jim povedlo.
Vladimír Kočandrle (ředitel české pobočky kolosu EMI):
Vydávání alb není sranda, obsahuje mnoho otravných kroků. Firma je servisní organizace. Je iluze, že by si umělci mohli zajišťovat distribuci sami.

Žádné komentáře: