neděle 25. listopadu 2007

Sedmikrásky - Daisies

Vloni, téměř po 36 letech od premiéry filmu Jaromila Jireše Valerie a týden divů (Valerie And Her Week Of Wonders), se londýnskému labelu Finders Keeper podařilo "dodatečně" vydat soundtrack, zkomponovaný dnes již nežijícím Lubošem Fišerem. Podobně podivný, do současné doby nepochopitelný (a nepochopený) osud čeká v pondělí na stejné značce snímek Sedmikrásky (Daisies) Věry Chytilové (plus Pavel Juráček a Ester Krumbachová) z roku 1966, na jehož hudbě se devatenácti položkami podíleli Jiří Šust a Jiří Šlitr. Nelogicky dějově poskládaný groteskní příběh, Marií (I, II), dvou až moc živých "porcelánových" panenek, nudou vše ničících, se jak u nás (soudruhům se ani nedivím), tak i na festivalu v Cannes, nesetkal s příliš kladnou odezvou. V tomto případě to ovšem neznamená, že "jiné" je špatné a hudba bude "nepřístupná". Naopak.
Chcete se stejně jako já chvíli cítit hrdi? Zalistujte si katalogem Finders Keeper Records, kde mezi jmény jako Andy Votel, Don Cooper, či Jean-Claude Vannier potěší české srdíčko Luboš Fišer a Daisies - aneb, jak poznáváme českou scénu z venku.
Nezapomeňte, že 26. listopadu se také objeví album The Valerie Project (Drag City / Twisted Nerve), o kterém jsem psal 7.11.

Žádné komentáře: