čtvrtek 3. ledna 2008

AIRFARE - Hotel Moscow (RGM Music)

Slyšeli jste už o nové a především nadějné kapele Airfare? Pokud ne, začněte odstavcem A, pokud ano, přeskočte áčko a dejte si rovnou oddíl B.


A) Sotva rok fungující trojúhelník Thomas J. Lightag (kyt., zp.), Tomáš Vitásek (bas. kyt.) a Lukáš Chromek (el. kyt.) si vystřihl své první živé vystoupení v květnu na svitavském Majálesu a hned při šestém koncertu v Litomyšli (MC Kotelna) se už natáčel profi klip k pilotnímu singlu Sorry Baby, Rock‘n’Roll. Studio V ve Zlíně jim poskytlo nahrávací studio, kde za pomoci bubeníka Richarda Scheuflera vzniklo na křest (23.1.2008 Rock Café) se třesoucí album Hotel Moscow (RGM Music), předskakovali Wanastowkám v Sazce Aréně, podívali se do Itálie na Indies (uvozovky záměrně chybí) sraz a poslední den roku oslavili se stále klesajícím Andělem na ČT2. Tam se představil nový, ale asi opět jen zaskakující bubeník Štěpán Smetáček, prolejzající od šestnácti metalárnami typu Řetěz, Vitacit, Arakain, až po WV, King Size, Die El. Elefant a Kashmir 9:41. Jo a ještě mají nominaci na Objev roku na RGM Hudebních cenách TV Óčka.

Tak co říkáte? Na české (pardon, česko-americké) The Libertines, či The Strokes s novým Julianem docela dobrý, ne? Uvidíme (viz. B) ….


B) RGM Music je základní divizí zlínské agentury RGM Entertainment (obchodní značka RealGail Music, s.r.o.), která dále spravuje i RGM Film Music a RGM Production, kde najdeme např. Hudební ceny TV Óčka, Tanečník roku, nebo RGM Space. RGM Music kromě Airfare dohlížejí na báječný život Markéty Poulíčkové alias L.B.P. (královna R&B), na Moloko a Morcheebu si hrající Toxique a předdůchodové hudebníky, ukrývající se navíc ještě pod příšerným názvem Odpolední směna.
Inkubační doba našich hudebních obchodníků je cca pět let, což přesně zapadá do příběhu o The Strokes a jejich obyčejném americkém životě. Airfare (nebo ti co je vymysleli?) sice přicházejí s několikaletým zpožděním, kterému se v našich poměrech říká IN, ale dokazují (stejně jako třeba v Británii), jak se dá vydělat dokonce i na „nezávislé“ tvorbě.
Nevím, zda tahle cena letenky bude přiměřená k CD letu, věřím že se aspoň naoko opiji, ale tenhle punk už smrdí víc než originál. Jako důkaz připojuji foto z hlubockého luxusního hotelu Štekl, kam jsem jako malý chodil do školy a kde se naše nové „odrbané“ hvězdy docela dobře bavili a určitě ne za svoje. Tak mladí a už si takhle užívaj. A to maj venku teprve jeden klip. Nemělo se vážení z RGM Music náhodou to album jmenovat Hotel Štekl?

(Na základě jedinné anonymní reakce na můj článek dodávám, že autorem použité fotografie je Christian Hemmings)

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Takové kritiky od zakomplexovaných chudáčků mam nejradši

Anonymní řekl(a)...

No ja sem videl Airfare na zivo v Brnenskym Favalu... Nevim co je pravdy na tomhle clanku, ale ta kapela na me rozhodne nepusobila jako parta looseru seskupenych managementem. Ten koncert byl jeden z nejlepsich co sem kdy videl. (je mi 26 a obcas jezdim za hudbou i do Vidne). Kluci to tam nandali neskutecne. Radsi se na ne bez mrknout, protoze az uvidis jak to kurva slape, mozna zmenis nazor.

Anonymní řekl(a)...

moje řeč.airfare je skvěla parta a jejich vystoupeni ma energii a šlape jak mašina.nezavid nějakou chlastačku a raděj si zajdi na koncert.pak si udělaš nazor.ja myslim že kdo neni yakomplexovany česky zavistivak tak musi uznat že je to dost dobra kapela.

Jürgen DDR řekl(a)...

Děkuji všem anonymním za názory.