neděle 13. ledna 2008

Mjuzikk 1.1.2008 - 6.1.2008 (http://jurgenddr.blogspot.com)

Neděle, 6. leden 2008

The Death Set, Gaffa


Ještě dříve než pražští radní nechají zbourat Strahov a na lukrativních pozemcích vyroste luxusní vilková čtvrť, zastaví se na velice ošklivé Sedmičce v rámci svého evropského turné australští The Death Set, v současné době usazení v Baltimoru, kde se stali nejlepší live kapelou roku 2006. Tehdy natočili 7" Intermission / Negative pro Modular Records, třináctiminutové EP To (Morphius) a 7" split (The Arm / VLXO) s Best Twend (Gleamy Cube, Tigers In Bedrooms, Intermission, A Round The World ) upsanými Moshi Moshi Records a nedávno trapně okradenými při návratu z anglicko-islandského klubování. Vynikající sedmiskladbové To dostalo digipackovou podobu na značce Rabbit Foot, se kterou se zajeli pochlubit do Austrálie a po návratu začaly přípravy druhého EP Rad Warehouses Bad Neighborhoods (Morphius), které se objevilo vloni v červnu. O tři munuty delší EP ukrývalo10 skladeb, 2 remixy (Dan Deacon, Bonde De Role) a festivalové video z Chicaga.
Na sklonku roku se obě zmiňovaná EP dostala na společný 12" Slimitations Can Make You Creative, který vyšel v Japonsku (Every Conversation) s obalem od Ben Frosta a v Kanadě (We Are Busy Bodies), kde svou výtvarnou stránku předvedl Beau Velasco. Aktuálně mají The Death Set (Beau Velasco, Johnny Siera, Peter O'Connell) podepsánu smlouvu na debutové album s Ninja Tunes (Counter Records), plánované na duben 2008.
Pokud vás v prosincové Recyclit Night dostal Dan Deacon, dejte si 28. ledna v Klubu 007 tenhle retardovaný antipop, zařezávající noise, punk a dnes hodně frčící new rave. Úvodem večera vás provedou sympatické dámičky Gaffa z Tábora.
Vystavil Jürgen DDR v 19:50

Pátek, 4. leden 2008

EX - Reflex


To že jsem během téměř osmnáctileté EXistence stále cenově stoupajícího ReflEXu utratil za jeho čísla sotva tři stovky, neznamená, že si toto týdenní periodikum téměř s pravidelností a především zvědavostí alespoň neprolistuji. Naopak velikého zájmu se mi dostavilo v lednu 2005, kdy se poprvé jako příloha objevil kulturní průvodce EX, jehož ranné tipy sice nestály za moc, ale postupem času se jeho kvalita vylepšila na silně nadprůměrnou úroveň a EX se stal prvním (a někdy ovšem i posledním), po čem klouzal můj zrak.
Celkem nemilým faktem se stalo moje dnešní zjištění, že papírová podoba EXu z ReflEXu asi navždy zmizela a k "dostání" bude jen na webovkách, kde ovšem ztrácí jak vůni, tak i krok za vyspělejšími a pružnějšími doménami.
Chápu redakci, že se musí "umět" hospodařit, vyškrtnout "malou sledovanost" a sehnat tučnou reklamu. Doporučil bych např. kloubní preparát Chondroitin, který je třikrát levnější než Glukosamin a podle výsledků pozorování lékařů je pro klouby a chrupavky stejně prospěšný. Možná pomůže i pomalu, ale jistě stárnoucímu ReflEXu, kde bude pro frigidní Červenou a Modrou nově vařit p. Macek (asi předvolební gulášek) a kde všichni EX-političtí vězni budou netrpělivě vyhlížet občasný sloupek pana Ondřeje Hejmy, všem EX-stb kámošům známý jako Rony, který asi odjel na čas do Čínské lidové republiky.
Vystavil Jürgen DDR v 19:54

Čtvrtek, 3. leden 2008

AIRFARE - Hotel Moscow (RGM Music)


Slyšeli jste už o nové a především nadějné kapele Airfare? Pokud ne, začněte odstavcem A, pokud ano, přeskočte áčko a dejte si rovnou oddíl B.
A) Sotva rok fungující trojúhelník Thomas J. Lightag (kyt., zp.), Tomáš Vitásek (bas. kyt.) a Lukáš Chromek (el. kyt.) si vystřihl své první živé vystoupení v květnu na svitavském Majálesu a hned při šestém koncertu v Litomyšli (MC Kotelna) se už natáčel profi klip k pilotnímu singlu Sorry Baby, Rock'n'Roll. Studio V ve Zlíně jim poskytlo nahrávací studio, kde za pomoci bubeníka Richarda Scheuflera vzniklo na křest (23.1.2008 Rock Café) se třesoucí album Hotel Moscow (RGM Music), předskakovali Wanastowkám v Sazce Aréně, podívali se do Itálie na Indies (uvozovky záměrně chybí) sraz a poslední den roku oslavili se stále klesajícím Andělem na ČT2. Tam se představil nový, ale asi opět jen zaskakující bubeník Štěpán Smetáček, prolejzající od šestnácti metalárnami typu Řetěz, Vitacit, Arakain, až po WV, King Size, Die El. Elefant a Kashmir 9:41. Jo a ještě mají nominaci na Objev roku na RGM Hudebních cenách TV Óčka.
Tak co říkáte? Na české (pardon, česko-americké) The Libertines, či The Strokes docela dobrý, co? Uvidíme (viz. B) ….
B) RGM Music je základní divizí zlínské agentury RGM Entertainment (obchodní značka RealGail Music, s.r.o.), která dále spravuje i RGM Film Music a RGM Production, kde najdeme např. Hudební ceny TV Óčka, Tanečník roku, nebo RGM Space. RGM Music kromě Airfare dohlížejí na báječný život Markéty Poulíčkové alias L.B.P. (královna R&B), na Moloko a Morcheebu si hrající Toxique a předdůchodové hudebníky, ukrývající se navíc ještě pod příšerným názvem Odpolední směna.
Inkubační doba našich hudebních obchodníků je cca pět let, což přesně zapadá do příběhu o The Strokes a jejich obyčejném americkém životě. Airfare (nebo ti co je vymysleli?) sice přicházejí s několikaletým zpožděním, kterému se v našich poměrech říká IN, ale dokazují (stejně jako třeba v Británii), jak se dá vydělat dokonce i na "nezávislé" tvorbě.
Nevím, zda tahle cena letenky bude přiměřená k CD letu, věřím že se aspoň naoko opiji, ale tenhle punk už smrdí víc než originál. Jako důkaz připojuji foto z hlubockého luxusního hotelu Štekl, kam jsem jako malý chodil do školy a kde se naše nové "odrbané" hvězdy docela dobře bavili a určitě ne za svoje. Tak mladí a už si takhle užívaj. A to maj venku teprve jeden klip. Nemělo se vážení z RGM Music náhodou to album jmenovat Hotel Štekl?
Škoda, že jsme se nepotkali třeba dole na golfu, já byl zrovna ve Varech….
Rád bych se mýlil (B).
Vystavil Jürgen DDR v 23:22

Středa, 2. leden 2008

My Name Is Red (Sad Gnome Records)


If I Had One Bullet - skvělé nakopnutí do prvního háčka nového roku, bez kterého bych se dneska ráno asi ani nedoplazil do koupelny. Našel jsem jej mezi šesti (+1) skladbami na vánoční EP kompilaci A Sad Grome's Dream malinkého Sad Gnome Records, které se dá říci vzniklo až v červnu 2006 s vydáním jejich prvního 7" We Hate The Kids / Burn All The Photographs orálních The Indelicates, kterým na jaře vyjde snad už i LP (jupíííí). Jo, a jejich říjnové koncertování po Německu s Art Brut se stalo tak úspěšným, že návštěvu museli v listopadu zopakovat a k tomu přidat ještě nějaké termíny v Rakousku. Škoda že jsme tak daleko…
Ale zpět.
If I Had One Bullet předcházel v říjnu debutový singl Alice Won't You Lay With Me? / TheSunHasGotHisHatOn, na němž má zásluhu i Ali Gavan bubnující v Assistant a spolupracující dále např. s Prinzhorn Dance School (DFA Records - už tu máte íemajci jejich album?). A kdo že to stojí za tou mou dnešní skvělou náladou? My Name Is Red, nebo-li Chris, Tim, Marina a Stuard, kteří si ke své hudební tvorbě vybrali to nejlepší od Muse, The Killers a The Bravery. Ale kdo by si u nás po tak bohaté silvestrovské televizní nabídce (kromě Airfare) kazil vkus, že?
Vystavil Jürgen DDR v 21:04

Úterý, 1. leden 2008

RADIOHEAD - Scotch Mist (New Year's Eve, 2007)


Zmalovaná jako duha se do dnešního prvního dne roku 2008 probudila asi většina našeho pivního národa, jejíž tvrdé jádro jen tak mimochodem ukradlo začátkem prosince při znovuotevření legendární českobudějovické pivnice Masné krámy neuvěřitelných 1500 půllitrů. Hm, kdo nekrade, není Čech, nebo také, kdo nekrade, okrádá svoji rodinu. Trapné heslo z doby "boje" proti bolševikovi spojuje s aktuálním Novým rokem i tehdejší rozhlasová stanice Hvězda (dnes ČRo1-Radiožurnál, slibující počínaje dnešním dnem prý hudební poslouchatelnost), které před dvaceti lety soudruzi v Československu povolili odvysílat koncert v těchto končinách téměř undergroundových U2. Komické. Hranice už "neexistují", Paul David Hewson zatím jen nechutně slintá po Nobelovce a já dnes v noci (už jen) s čistou hlavou proplouval duhami, zjevujícími se v mlze díky Radiohead a Current TV.
Předtočená domácí studiová nahrávka v délce 52 minut obsahuje všech deset základních skladeb z novinkového alba In Rainbows (od Silvestra snad i v našich obchodech na značce XL Recordings), vzájemně od sebe oddělené recitací (Ric Jerrom), či prchajícími vstupy. "Neživou" podobu si můžete vychutnat u závěrečné Nude a Causy Arp, kterou si na kopec vyběhli vystřihnout s mikrofónem Thomas Edward Yorke a Jonathan Richard Guy Greenwood s kytarou.
Děkuji Radiohead za krásnou novoročenku, o které se budete moci sami přesvědčit na jejich stránkách až do 30. ledna.
Weird Fishes / Arpeggio
Bodysnatcher
Jigsaw Falling Into Place
Causy Arp
15 Step
Videotape
Reckoner
House Of Cards
All I Need
Nude

Žádné komentáře: