neděle 13. ledna 2008

Mjuzikk 22.12.2007 - 28.12.2007 (http://jurgenddr.blogspot.com)

Pátek, 28. prosinec 2007

Johnny Foreigner - Arcs Across The City


Je mu rok a půl, říkají mu Johnny Foreigner, ale tenhle chlápek není chlápek obyčejný, nýbrž trojčlenné birminghamské trio Alexei (kyt., zp.), Junior (bicí) a Kelly (bas. kyt., zp.), kterým stáli u kolébky Pixies a Sonic Youth ve své největší slávě. Partička, která po několika málo předělávkách vtrhla rovnou do dveří sheffieldského vydavatelství The Laundrette zaujala natolik, že jim v listopadu loňského roku vydali v nákladu 300 kusů 7" Sometimes In The Bullring / Camp Kelly Calm ve skládajícím kartonovém obalu (ve čtyřech různých provedeních) s pohlednicí a orazítkovaným papírovým sáčkem. Singl zmizel rychleji, než bys řekl švec a následoval druhý , tentokrát se Sunset Cinema Club (birming. porno kino) 7" (3D) split Yes! You Talk Too Fast / Down On The Farm, kde si navíc navzájem tyhle dvě trojky předělali skladby Ninky vs. Dingle a Candless.
Prozatím poslední krok Johnny Foreigner směřoval přes práh Best Before Records v Londýně, kde se jim v prosinci narodilo mini-album (22 minut) Arcs Across The City se šesti mazanými novinkami (plus secret song), mezi kterými najdeme i vzpomínku na výše uvedený split a 3D skládačku v podobě papírového obalu (snad prvních 1000 ks).
Já přeji JF, dávajícím (zatím?) lidem přednost před penězi, v příštím roce aspoň stejně tolik skvělých skladeb, jakých se objevilo na debutu a nějakého pořádného tahouna, který je vytáhne do světa. I když příznivci Idlewild se už o jejich kvalitách naživo mohli přesvědčit.

Čtvrtek, 27. prosinec 2007

Mjuzikk 2007.......2008


Pomalinku se uzavírající rok 2007 přinesl do mého hudebního povědomí spoustu nádherných a nezapomenutelných zážitků, které se doufám plynule propojí s přicházející osmičkou a přinesou minimálně stejného uspokojení. Jako první mi lehce napověděla už vánoční nadílka, ve které se mimo jiné ukrýval loňský 7" Om / Six Organs of Admittance (Holy Mountain), letos interprety věnovaný na Donau Feativalu, jehož čtvrtý ročník proběhne ve dnech 24.4. - 3.5.2008. Pokud bude úroveň a nabídka této kremské přehlídky neustále stoupat jako tomu bylo doposud, máme se opět na co těšit. Jinak třetí album prvních zmiňovaných a jejich říjnový debut u Southern Lord Records s názvem Pilgrimage, považuji za jeden z kletotů tohoto roku a Lesbian z HM se v létě chystají do Evropy!
No a na ty prázdniny se pod stromečkem ukrýval tip č. 2, sice teprve zamluvený, ale dle stránek W.A.S.T.E. vyprodaný lístek na berlínský koncert Radiohead (extra předpremiéru na Silvestra po dvanácté bude vysílat se třemi následnými reprízami Current TV!!!!!!!) společně s jejich discboxem In Rainbows, a pak ještě 7" Hljómalind / Starálfur od Sigur Rós, CD Einstürzende Neubauten - Allen Wieder Orfej (19.4.2008 za litr v Arše), Ian Brown - The World Is Yours, PJ Harvey - White Chalk, Klaxons - Myths of The Near Future, O Fracas - Factfinding (10"), Champagne Diamond / The Briliant Light (12"), …..
Přeji všem, kteří se dostanou na tyto stránky všechno nejlepší n roce 2008 a někdy někde při něčem zajímavém, na případnou shledanou.
Mějte se
J
Vystavil Jürgen DDR v 11:04

Neděle, 23. prosinec 2007

Šťastné a veselé, hodně štěstí, zdraví ....


Zítra je 24. prosince a marketingový manager Josef očekává se svou do března ještě pannou Marií, jinak neodolatelnou sexy webdesignerkou, kterou nešťastně přeřízl na jednom z podnikových večírků, přírůstek do nové, v pořádí již třetí rodiny. V malém satelitním městečku u významné metropole, v kouzelném domečku se dvěma garážemi, zatíženého hypotékou na 30 let, samozdřejmě v dosahu MHD, nechali Josef s Marií renomovanou firmou, zaměřenou na dětský svět, vybudovat děťátku nádherný pokojíček, vybavený nábytkem od švédské Ikei.
Že by se na tomto základě mohl vybudovat "nový" příběh, který si za 2 tisíciletí budou naši potomci předávat a uctívat? Proč se vlastně Vánoce, jako den narození JK slaví, když nikde toto datum nenajdeme? Ať je to tak, či onak, tento "svátek" zůstane (asi) v mém ateistickém myšlení navždy tradicí, spojující mě s bezstarostným a nádherným dětstvím a láskou k těm, kteří předčasně odešli. Ale kam? Kam že to šli? Nebo nešli nikam? Věc, kterou lidstvo zatím není schopno pochopit a jen tak asi ani nepochopí. A co to černé (nekonečné?) tajemství obklopující naší, stále se oteplující planetu? Snad právě pro tyto nevysvětlitelné útvary mohlo vzniknout v prvních letech našeho letopočtu (proč našeho?) přijatelné vysvětlení. A není vlastně všechno to boží jen dobře prodaná reklama?
Každopádně si tradičně jako každý rok po obědě vyšlápnu k Alšovce na koledy, kde mi popřejí šťastných a veselých zvonečky třímající lidé, co mě jinak ani nepozdraví, zákazem se nahoru proženou se ženou majitelé vozů od jednoho miliónu výše, aby ukázali, jak jim ten rok zase vynesl a všichni si společně dají éčkový punč s instatním svařákem za nekřesťanské peníze.
No a večer pod stromečkem se nejedna milenka potěší klíčky od nového zahraničního vozu, či bytu, kam si bude chodit nejeden pan Josef odpočinout od práce a své třetí rodiny.
A´t žije Štědrý den, den, kdy se většina lidí zase stane člověkem - aspoň v přetvářce.
Vystavil Jürgen DDR v 8:55

sobota, 22. prosinec 2007

UNTITLED MUSICAL PROJECT


Určit z mého pohledu na letošním, obzvlášť úrodném hudebním poli nejlepší album roku 2007 (kromě domácí scény Sunshine - Dreamer) není v mých předvánočních silách. Už jen vyjmenováním všech "nominovaných" by zabralo minimálně pět stran. Takže po loňských Bromheads Jacket a jejich skvělém debutu Dits From The Commuter Belt (Marquis Cha Cha) si tentokrát troufnu maximálně na mini album, které o prsa před Die! Die! Die! (to ale vlastně mělo téměř 25 LP minut!) získali Untitled Musical Project se stejnojmenným, ani ne sedmnáctiminutovým titulem. Oproti novozélandským mrtvolám je (také) trojice UMP z Birminghamu a kromě chlastu, který stojí u zrodu kapely, stačili statečně prokoncertovat uplynulý rok (Art Brut), vydat první trojáčkový 7" Beards and Drugs / Fascikule Machina / Why Isn't Paul McCartney Dead Already (White Head) a ještě se přihlásit do soutěže Battle of The Bands, pro kterou napsali materiál během jediné divoké noci.
Za podpis jim na konci října značka Tigertrap Records vydala osmiskladbové dílko (1.22-2.37 min.), jehož noise-punková mela, místy až s Cobainovským projevem dá vydechnout jen v nepatrných pauzách mezi jednotlivými kousky.
UMP byla nahrána v červenci v Londýně ve složení Andrew Barry Graham (bas. kyt., zp.), James Peacock (bicí) a Kieran Duffy (kyt., zp.) a produkce se ujal Dan Shift, stojící třeba za nahrávkami Icara Colt, Art Brut, The Victorian English Gentlemens Club, The Futureheads, či Help She Can't Swim.
I don't need you honey! All I need is rock 'n' roll!!

Žádné komentáře: